Çocuklarda cinsel eğitim

Çocuklara cinsel eğitim

ÇOCUKLARA CİNSEL EĞİTİM NASIL VERİLMELİDİR

Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmelidir? Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturmak gerek, cinsel eğitim demek seks eğitimi demek değildir. Şimdi devam edecek olursak çocuklar çok meraklıdırlar ve zaman zaman cinsellikle ilgili sorular da sormaktadırlar. Bu soruların cevabı bir çok anne ve baba için çok zor olmaktadır. Her ne kadar bu sorulardan kaçma yolu seçilse de çocuklar bir şekilde bu soruların cevabını bulmaya çalışmaktadırlar.Ortalama 3 yaşından itibaren çocuklar bu soruları sormaya başlamaktadırlar. Bu sorular ile karşılaşan anne babalar genelde donup kalmakta ya da konuyu değiştirme veya da ayıp olduğunu düşündükleri için yalan söyleme yolunu seçmektedirler. Konu değişince ya da cevap geçiştirilince çocuğun bunu unuttuğunu düşünseniz de çocuklar bu sorunun cevabını sizden alamayınca başka bir şekilde bunu öğrenmeye çalışmaktadır. Bu yüzden bu sorulardan kaçmak yerine nasıl cevaplar vermemiz gerektiğini öğrenmemiz çok daha doğru olacaktır.

Genel bilgiler

Öncelikle anne baba kendi arasında bunları konuşmalı ve hazırlıklı olmalıdır.

Eşler birbirlerinin yanında sevgi sözcükleri ve davranışları kullanmalıdır,Çocuk birbirini seven ve bunu gösteren ana babanın yanında cinselliğin doğallığını öğrenir

Anne -baba 4-5 yaşından sonra çocukla beraber banyo yapmayı bırakmalıdır.

Sözlü bilgiye soru sorulamadan başlanmamalı ve sorunun yanıtından başka bilgi verilmemelidir.

Cinsel davranışlar ayıplanmamalı, çocuk azarlanmamalı, kendini suçlu hissetmeyecek bir yaklaşımla, sevgi ve şefkatle, ana baba kendi sınırlarını çizerek çocuğa yol göstermelidir.

Çocuğun cinsel tacizden korunabilmesi için bedeninin kendisine ait olduğu ve kendisi istemeden kimsenin ona dokunmasına izin vermemesi gerektiği öğretilmelidir.

Çocuklarımızı severken cinsel bölgelere dokunulmamalıdır.

Çocuklarda ikinci cinsel özellikler belirmeye başlayınca bedeninde olacak değişikliklerden bahsedilmesinin zamanı gelmiş demektir.Bu sohbetin babanın oğlu ile, annenin kızıyla yapması daha doğru olacaktır.

Burada bahsedilmeyen onlarca soru ve davranış  daha bulunmakta biz burada en sık karşılaşılan bir kaç tanesine yer vermeyi planladık

Burada en önemli nokta hangi yaştaki çocuğa nasıl cevaplar vereceğimizdir. Bu sorunun cevabı çocuğun yaş grubuna göre değişmektedir.

Yaşlara göre cinsel eğitim

Örneğin 3 yaşındaki bir çocuğun ‘anne veya baba ben nasıl dünyaya geldim?’ sorusuna verilecek cevap; annenin karnında büyüdün ve doğdun gibi bir cümle yeterlidir, bu yaştaki çocuklar daha fazla ayrıntı vermeye ihtiyaç duymazlar.Fakat biraz daha büyük çocuklarda bu cümle yeterli olmayacaktır. 7 -8 yaşındaki bir çocuk artık daha detaylı bilgi isteyecektir,hemen arkasında şu soruyu soracaktırlar; ‘peki tamam ama annemin karnına nasıl girdim?’  o zaman bu çocuğa daha ayrıntılı bir şekilde bu durum anlatılmalıdır.Burada ise şöyle bir cevap yeterli olacaktır; birbirini seven iki insan evlendikten sonra çocuk yapmaya karar verirler sonrasında babanın penisi içerisinde çocuk olması için gerekli birşey vardır onu annenin karnına yerleştirirler.Bu yaştaki çocuklara bu ayrıntı yetecektir, daha ayrıntılı bir şekilde cinsel ilişkiyi anlatmak gerekli değildir. Günümüzde daha büyük çocuklar (10-12 yaşlarından itibaren) ise anne ve babadan doğru bilgiler alamadıkları zaman internetten veya çevrelerinden bu bilgileri almaya çalışmaktadır. Bilgiyi buldukları kaynak ne kadar doğru olacak belli değil, aynı zamanda zararlı bilgiler ile de karşılaşabilmektedir.Bizler istesekte istemesekte ergenlik çağındaki çocuklar cinselliği keşfetmek için çok meraklı olacaktırlar, mastürbasyon yapacaktırlar. Bu çok normal bir davranıştır ama özellikle erkek çocuklar nasıl mastürbasyon yapılacağını kendisinden biraz daha büyük çocuklardan ve arkadaşlarından öğrenmektedirler. Bunun en büyük sıkıntısı yanlış öğrenilen mastürbasyon yüzünden ileride cinsel sorun yaşamaktadırlar.Bizler cinsel terapistler olarak ergenlik çağındaki çocuklara doğru mastürbasyon nasıl yapılmalıdır diye okullarda öğretilmesini savunmaktayız fakat günümüz Türkiye’sinde bu çok mümkün görünmemektedir.En azından bu konuyu doğru bilen anne ve babalar bu eğitimi verebilmelidir, bu da yapılmaya utanılıyorsa bir cinsel terapistten yardım alınarak bu eğitim verilmelidir. Aynı şekilde ergenlik döneminde yaşanılan korunmasız cinsel deneyimlerin kötü sonuçları olacağını hastalıklar bulaşabileceğini çocuklarımıza öğreterek onları koruyabiliriz. İşte bu zor durumların üstesinden gelebilmek için  çocuklarımıza nasıl cevaplar vermeliyiz sorusunu her anne baba kendisine sormalı ve bu cevapları bilmelidir. Bu arada diğer önemli bir husus ise gereğinden fazla bilgi çocuk için her zaman doğru olmayacaktır o yüzden nerede durmamız gerektiğini de iyi bilmeliyiz.Doğru bilgiler ulaşmak için cinsel terapistlerden yardım alan anne babalar daha sağlıklı bir nesil yetişmesinde faydalı olacaktırlar.Benim de kurucusu olduğum CİSED Gaziantep Şubesi olarak belediyeler ile ortak çalışmalar yaparak halkı bilgilendirme toplantıları düzenlemekteyiz. Bu şekilde anne ve babalar daha doğru bilgilere ulaşabilmektedirler.

0 545 923 04 00 numaralı telefondan mesaj ile soru sorup bilgi alabilirsiniz

Cinsel terapi nedir?

2 thoughts on “Çocuklara cinsel eğitim

  • Hüseyin yıldız

    Hocam bizim 6 yaşında kızımız ve 8 yaşında oğlumuz var. Bunların odasını ayırmak gere mi.

    Yanıtla
    • Op.Dr. Kazım Doğan

      hüseyin bey merhaba. bu yaş grupları için aynı odada farklı yatakta yatmalarinda bir sakınca yok. fakat oğlunuz 1-2 yıl içerisinde ergenliğe girmeye başlayacak bu durumda mümkünse ayrı odalarda kalmaları doğru olacaktır.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir