İyi Huylu Prostat Büyümesi(BPH) ve Tedavisi
50 yaşın üstündeki erkeklerde yüksek oranda idrar yaparken yanma, zorlanma, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, idrar yaptıktan sonra damlama, İdrar yaptıktan sonra tam boşalamama hissi, gece idrara kalkma gibi birçok şikayet görülebilmektedir. Bu şikayetler prostat büyümesine bağlı olmaktadır.
Peki bu prostat büyümesi iyi huylu mu yoksa bir kötü huylu prostat büyümesine bağlı olduğu nasıl anlaşılır? Bir üroloji uzmanı tarafından yapılan prostat muayenesi , kan ve idrar tahlilleri ile bunun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu kolayca anlaşılabilir. Yapılan tetkiklerde iyi huylu bir büyüme saptanmışsa öncelikle ilaç tedavisi başlanmaktadır. ilaç tedavisiyle yeterli sonuç alınırsa bu tedaviye devam edilmektedir. Eğer ilaç tedavisi ile istenilen cevap alınamadıysa o zaman kapalı yöntemle prostat ameliyatı(TUR-P) yapılmalıdır. Bu yöntemle hastalar hastanede genellikle bir gece yatmaktadırlar. Ortalama 3 gün sonra idrar sondaları çekilen hastalar normal yaşantılarına devam etmektedirler. Ameliyatta alınan parçaların patoloji sonuçlarında da herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde ek bir tedaviye gerek kalmamaktadır.
Bazen hastaların prostatları çok fazla büyümüş olabilir 100 gramın üstünde olan Prostatlarda kapalı yöntem uygulanamamaktadır. Bu durumda Açık prostat ameliyatı yapılmaktadır. Bu yöntemde hasta ortalama 2 gün hastanede yatmakta ve ortalama 5 gün sonra idrar sondası çekilmekte, 10 gün sonra hasta normal yaşantısına devam edebilmektedir